preišči samo Studio Kalamar
  projekti info na začetek eng
 
 
 
PLAVAJOČI PAVILJON NA DRAVI
 
 

lokacija: Maribor
površina: 64 m2
/natečaj/
tip: javni
status: idejni
leto natečaja: 2022

 
 
 

PAVILJON:
Drava je široka in mirna reka. Od časov splavarstva jo je ukrotila veriga elektrarn - nekoč živahna alpska in skozi letne čase spreminjajoča se reka je postala leno gladka refleksija mesta. Prostranost rečnega ambienta je prekinitev struktur urbanosti, mirnost ustvari praznino, ki jo obroblja mesto in jo režejo mostovi. Paviljon v taki širjavi nima konteksta in konteksta tudi ne ustvarja. Predstavlja piko - urbano opremo vodnega parka.
FUNKCIJA:
Ko rešimo vprašanje konteksta, se naloga bolj kot klasično stavbarska pokaže kot oblikovanje urbane opreme. Oblika sledi mnogim funkcijam in tehnologiji proizvodnje. Nekaj funkcij je podalo razpisno gradivo, nekaj jih še dodajamo. Paviljon ni dokončna konstrukcija, s transformacijo odpira nove rabe.

1. V neaktivnem stanju je paviljon temno sivi kvader 8x8x4m, ki je privezan na breg
2. Štiri fasade so obložene z LED paneli, paviljon lahko postane glas Maribora
3. Paviljonu je možno dodati pogon s 4 satelitskimi elektromotorji, ki paviljon počasi programirano premikajo po vodni gladini. V zaprtem stanju je tako paviljon aktivni glasnik - mesto preko njega prenaša informacije. Rigoletto se iz opere preseli na bregove Drave.
4. Paviljon odpre eno stranico, ki se kot dvižni most spusti na breg. Paviljon postane topli lesen oder, ki seva energijo nastopajočih med avditorij na bregu. Dostop po narebreni stranici in klančini za ovirane. 5. Paviljon odpre streho - uporabi se sistem kot npr STOBAG BAVONA Hardtop, ki streho dimenzije 8 x 8 m pokrije v 4 poljih. Lamele tesnijo proti dežju, naredijo popolno senco, lahko pa se odprejo in oder se naravno osvetli. Sistemska konstrukcija je iz gladkih kvadratnih kovinskih profilov - je oblikovno nevtralna in prevzame tudi vlogo nosilca odrske osvetlitve ter ozvočenja.
6. Paviljon odpre še preostale tri stranice - z enakim dvižnim mehanizmom kot za vhodno ploščad se le-te odprejo, na stranicah se razprejo sedišča kot tribune, nataknejo se ograje - nastane avditorij, ki se odpira navznoter na oder in kot roža navzven na Dravo. Vsako dogajanje z odmikom od brega dobi dimenzijo nekončnega miru reke.
KONSTRUKCIJA :
Na modularnih pontonih se izvede mreža iz Alu profilov, ki vzpostavi platformo. Na vogalih ALU stebri z notranjimi jeklenimi ojačitvami.
Strešna konstrukcija sistem kot STOBAG BAVONA. V nosilcih motorni dvižni mehanizem za spuščanje vhodne ploščadi in treh stranic avditorija.
Odrska tehnika : za čim bolj spontano uporabo naj ima oder osnovno odrsko osvetlitev in ozvočenje. Tla so lesena - kot odrske deske naj prenesejo marsikaj. Avditorij : vzpostavi se s spuščanjem lesenih stranic (laminirana vezana plošča), sediščne površine se odprejo z dvema klavirskima tečajema. V zaprtem stanju so tribune zložene na notranjo steno stranice. Alu ograje se nataknejo v fiksne točke.

 
projekti
 
kronološko
 
status
izvedeni projekti
projekti v gradnji
projekti v delu
neizvedeni projekti
idejni projekti
 
tip
javni
stanovanjski
stanovanjski za starejše
poslovni
proizvodni
trgovski
hoteli
šport
sakralni
urbani kompleks
javni prostor
mestna infrastruktura
urbanizem
interier
oblikovanje predmetov
scenografija
 
nagrade
 
kontakt

Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 2410 470
studio@kalamar.si

 
 

Vsebina spletne strani © Studio Kalamar, 2023